ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΧΑΡΗ

ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΧΑΡΗ

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011


Χαμηλότερα έκλεισε η τιμή του πετρελαίου τη Δευτέρα, καθώς οι traders ζύγισαν τις δράσεις των πετρελαιοπαραγωγών χωρών...
να αντισταθμίσουν την έλλειψη από την διακοπή παροχής στη Λιβύη έναντι της μεταδιδόμενης αναταραχής στη Μέση Ανατολή.
Το συμβόλαιο του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Απριλίου, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 91 σεντς ή 0,9% στα 96,97 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, έπειτα από έντονες εναλλαγές προσήμων και απώλειες στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Το αργό, τύπου brent σημείωσε με τη σειρά του πτώση 16 σεντς, κλείνοντας στα 111,98 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.
Η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή πετρελαίου για να καλύψει τη χαμένη παραγωγή στη Λιβύη, όπου οι αντικανταφικές δυνάμεις επιχειρούν να αποσπάσουν την εξουσία από τον Μουαμάρ Καντάφι. Το βασίλειο παράγει 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που αντιστοιχεί σε ημερήσια αύξηση 500-600 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας.
Στο μεταξύ κορυφαίο στέλεχος της κρατικής Kuwait Petroleum Corp. ή KPC, δήλωσε πως και το Κουβέιτ, ιδρυτικό μέλος του ΟΠΕΚ, έχει τη δυνατότητα να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο για να συμβάλει στην άμβλυνση των ανησυχιών στις αγορές αν η παραγωγή στη Λιβύη σταματήσει.
Η επιπλέον προμήθεια πετρελαίου κρίνεται σημαντική για να ηρεμήσει τις αγορές, όσο η βία ξεχύνεται σε νέες γωνιές της Μέσης Ανατολής. Το Ομάν έγινε η τελευταία χώρα που αντιμετωπίζει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με τις αναταραχές να εξαπλώνονται τη Δευτέρα στο μικρό σουλτανάτο της Αραβικής χερσονήσου.
Η μεταβλητότητα των τιμών πετρελαίου αναμένεται να συνεχιστεί, μετά την άνοδο τους κατά 14% την τελευταία εβδομάδα. Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης έφτασε τα 100 δολάρια το βαρέλι την προηγούμενη Τετάρτη για πρώτη φορά από το 2008, ενώ έφτασε έως και τα 99,96 δολάρια στις σημερινές συναλλαγές, προτού αρχίσει να υποχωρεί.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου